U Studentskom domu Nedžarići obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana mentalog zdravlja koji se ove godine obilježava temom „Mladi i menntalo zdravlje u svijetu koji se mijenja“, 11. oktobra 2018. u Studentskom domu Nedžarići održano je druženje uposlenika JUKS Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu i studenata koji stanuju u domu, pod sloganom „Razgovor – korak ka rješenju problema“. Zavod i Udruženje studenata Studentskog centra Sarajevo organizirali su promotivni štand na kojem su studenti mogli dobiti brošuru, letak i informacije o zdravstvenim uslugama koje mogu dobiti u Zavodu, sa posebnim osvrtom na usluge u Savjetovalištu za mentalno zdravlje. S

tudentima se obratila dr. Aiša Bandžović, specijalista oftalmolog, u svojstvu koordinatora za saradnju sa Univerzitetom u Sarajevu i studentima, te uposlenice Savjetovališta – Bisera Sofović, magistar psihologije i dr. Maida Terzić- Bratić, specijalista neuropsihijatar. Sa studentima je razgovarano o važnosti očuvanja i unapređenja mentalnog zdravlja, a promovisan je i letak koji daje informacije o ulogama različitih profesionalaca (psihijatra, psihologa, psihoterapeuta i socijalnog radnika) koji pružaju zdravstvene usluge u ovoj oblasti. S obzirom na to da je ove godine pri obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja fokus stavljen na mentalno zdravlje mladih, Zavod je, kao jedina javna zdravstvena ustanova u Kantonu Sarajevo koja je specijalizirana za pružanje usluga mladima, prepoznao svoju važnu ulogu u obilježavanju ovog značajnog datuma.

Adolescencija i rano odraslo doba su periodi kada se događaju brojne promjene: promjene u školovanju, odlazak od kuće ili zaposlenje. Za mnoge, ovo je uzbudljivo doba. Međutim, to ujedno može biti stresno i zahtjevno razdoblje, jer promjene zahtijevaju prilagodbu koja uvijek nije jednostavna.  Ukoliko se to kod pojedinaca ne prepozna kao problem koji traje i ne potraži se pomoć stručne osobe  takvi neugodni  osjećaji mogu dovesti  i do mentalnih bolesti.